Setkání AWMŠ v Olomouci

Setkání Asociace Waldorfských mateřských škol, učitelek/učitelů, průvodkyň/průvodců prvního sedmiletí se konalo na Hromnice, od pátku do soboty, v krásné čtyřtřídní školce v Olomouci. Setkání se konalo již potřetí. Poprvé jsme se takto sešli ve WMŠ Dusíkova v Praze na Petřinách, vloni v Ostravě na Větrné a letos v hojném počtu v Olomouci. Účastnilo se ho přes 40 pedagožek/pedagogů z waldorfských mateřských škol a tříd napříč republikou! 

Tématem našeho setkání byla poslední dobou hodně diskutovaná mediální výchova, kterou se MŠMT zabývá a plánuje zařadit do ŠVP školek. Téma bylo prodiskutováno v pracovních skupinách a přineslo mnoho podnětů pro přímou práci jak s dětmi, tak s jejich rodiči i širokou veřejností. Mgr. Táňa Smolková, garantka vzdělávání při AWMŠ, připravila dokument, který bude na základě naší společné práce nabídnut jako příloha k ŠVP Waldorfských MŠ.

Mimo diskuze byl i čas k oslavě. Mateřské škole Děvčátka Momo ze Slatiňan byl slavnostně předán statut Waldorfská MŠ. Minulý rok v Ostravě byl předán statut WMŠ poprvé také Lesní mateřské škole, a sice LMŠ Hvězdy v lese (Praha). Tím se počet školek, které patří do skupiny waldorfských zařízení rozrostl na 13. Před oficiálním zahájením také proběhlo setkání Lesních školek se zájmem o WP. Lesní školky založily pracovní kruh pro vzájemnou podporu a rozvíjení waldorfské pedagogiky v přírodě. Jejich zástupkyně se sešly v Lesní mateřské škole Sluněnka v Olomouci-Slavoníně. Skupina sdružuje lesní školky, které mají waldofskou pedagogiku zakotvenou ve školním vzdělávacím programu a bude se pravidelně scházet k řešení společných témat.

Na setkání asociace byla také prezentována nově vznikající iniciativa mateřských center při WMŠ Dusíkova v Praze, která naváže na Kruh mateřských center.

Tímto tedy moc děkujeme olomoucké MŠ za poskytnutí zázemí a pohostinnost. Těšíme se na příští společná setkání (nejen) na Hromnice 2025, ale i na Letniční setkání ve Slušticích nebo na Letní Akademii v Semilech. Bližší informace naleznete na našich stránkách.

Sepsala O. Závadová a M. Šílová